L'Associació Internacional

És una organització cultural supranacional, sense ànim de lucre, basada en els principis universals de la pau, la llibertat i la igualtat, sense distincions geogràfiques, racials, ètniques, religioses o polítiques

L’Associació internacional està ntegrada per associacions legalment constituïdes que decideixen adherir-s’hi lliurement en representació d’un riu amb tradició pel que fa a les activitats forestals i de transport fluvial de la fusta, sempre des del respecte a la natura i la seva conservació, molt especialment pel que fa referència a la preservació dels ecosistemes forestals, fluvials i lacustres.

L’objectiu comú és l’estudi i la difusió de la memòria històrica del transport de la fusta pel medi aquàtic, una pràctica habitual a tots els grans rius del planeta fins a l’arribada de les societats industrials. Aquesta activitat ha fet possible, durant segles, el proveïment de fusta a les grans ciutats per a la construcció d’edificis i per calefacció, així com la construcció de les grans flotes navals mitjançant les quals, algunes nacions, van construir imperis que dominaren el món.

Gràcies al contacte entre diferents associacions raiers europees es varen crear les trobades internacionals, que van néixer l’any 1986 a la vora del riu Noguera Pallaresa en un intercanvi entre raiers catalans i del Veneto (Itàlia). 

Aquesta Associació, com a tal,  fou creada a Barcelona (Catalunya, Espanya) el dia 11 de novembre de 1989. Els seus primers estatuts foren aprovats a Laspuña (Pirineu aragonès, Espanya) el 25 de maig de 1992 i signats de manera solemne a Venècia (Veneto, Itàlia) el 6 de setembre del mateix any.

De les 7 associacions que van signar l’acta fundacional l’any 1989 s’ha passat a vora 40 en l’actualitat. Els contactes amb altres rius per anar ampliant els socis d’aquesta ONG cultural continuen avançant a fi de poder agrupar a totes les persones i a tots els grups que treballen arreu, en l’estudi i en la difusió d’aquest apassionant ofici.

Una de les activitats més importants de l’Associació Internacional de Raiers son les Trobades Internacionals, organitzades a rius diferents, amb la finalitat de potenciar l’intercanvi d’experiències i les relacions d’amistat i cooperació entre els seus membres.

Aquestes trobades es celebren cada dos anys, i l’any en que no es celebra la Trobada Internacional es fa l’Assemblea General de socis. Cada any les organitza una associació diferent d’arreu d’Europa.

L’Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa ha organitzat fins a dia d’avui quatre trobades internacionals

1986

Va ser una trobada preliminar en què es va tractar el tema de la Associació Internacional de Raiers.

1988
2004
2012

A les trobades internacionals que s’han celebrat en altres localitats, s’havien arribat a desplaçar una mitjana d’entre trenta i quaranta raiers i raieres, i s’havia fet alguna demostració  de balls tradicionals amb l’esbart dansaire i demostració de construcció de rais entre d’altres.

Les darreres sortides han estat a Itàlia (2018, 2015 i 2011), Eslovènia (2017), Alemanya (2016 i 2013),  Letònia (2014), França (2012) i Polònia (2010).

 

Dels 3 presidents que ha tingut l’Associació Internacional de Raiers, 2 son poblatans, el Sr. Àngel Portet primer i des del juliol del 2015 fins al 2018 el Sr. Miquel Gordó, tots dos previs presidents de l’Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa.

UBICACIÓ

Plaça de les Pobles, s/n

25500, La Pobla de Segur

HORARI

De dimarts a diumenge

de 11.00h a 14.00h

Dissabte (Trens dels Llacs)

també obert de 15.30h a 17.00h

CONTACTA'NS

+34 659 58 51 27

raierspobla@gmail.com