L'Espai Raier

Els orígens de l’associació recauen en l’interès d’un grup de persones de la Pobla de Segur i el Pont de Claverol per a recuperar la història recent del poble i de la comarca. Persones com Àngel Portet, Ramón Boixareu i Pere Dalmau començaren a construir els pilars del que avui en dia podem dir que és un dels referents culturals al país, l’Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa.

L’Associació fou constituïda com a entitat sense ànim de lucre l’any 1988, i tot i les mancances, i darrere de tots aquells esforços, es va poder veure que existia un gran potencial per consolidar l’Associació en el seu paper de dinamitzadora cultural i atractiu turístic per a la Pobla de Segur i les poblacions del seu voltant. 

Arran del procés de recull de material raier, documentació, eines, estris, recopilació del vocabulari raiers, etc. el 1997 es creà el Museu dels Raiers que es va emplaçar a les antigues escoles del Pont de Claverol, edifici cedit per l’Ajuntament de la Conca de Dalt. El projecte divulgatiu de la cultura raiera prenia forma en un espai multidisciplinar on encabir des d’exposicions a xerrades i mostres artístiques d’autors de la zona.  

El Museu dels Raiers era un dels actius més importants de l’Associació, i tenia la funció de receptacle de la cultura dels raiers que es podia visitar i on hom es podia adreçar per a consultar el seu fons documental i fotogràfic.

El passat 2013, degut al mal estat en el què es trobava l’edifici de les antigues escoltes del Pont de Claverol, i l’elevat cost econòmic per reparar-ho, la Junta de l’Associació va haver de prendre la decisió de buscar una nova localització per al Museu dels Raiers. Després de diverses reunions amb els ajuntaments de la zona, l’Ajuntament de la Pobla de Segur va cedir un espai a l’Àrea Vacacional de la Pobla de Segur, just al costat de l’estació del tren, i va ser al juliol del 2013 quan es va inaugurar l’Espai Raier. 

L’Espai Raier segueix sent un dels museus més rellevants de la comarca, i això ens ho demostra l’índex creixent anual de visites, tant de particulars com de grups i escoles. 

Aquest espai, autogestionat per l’Associació, consta d’una planta, dividida en dues parts: la part d’exposició permanent on s’explica el procés de construcció de rais i de les eines que utilitzaven els raiers, i la part de l’Associació Internacional.

DEL BOSC AL RIU

L’exposició permanent es divideix en dues parts, la primera és una explicació en forma de panells del procediment de construcció dels rais, titulada “Del bosc al riu”. Aquí el visitant descobreix, gràcies als panells i les explicacions de la visita guiada, aspectes com d’on provenia la fusta, com es transportava, quines eines s’utilitzaven o qui participava del procés. 

La segona part de l’exposició acosta l’Associació Internacional al visitant.

El visitant, en acabar la visita, pot veure i pujar sobre un rai de mida real que està exposat en el pati posterior de l’Espai.

A més a més, l’Associació disposa d’un fons bibliogràfic molt important del que s’està digitalitzant una part. 

ESPAI RAIER

Atès que la tasca principal d’aquest espai és acostar la tradició raiera al visitant, es poden fer tant visites lliures com visites guiades, en grup o de forma individual.